Judetul Hunedoara

   Primele asezari omenesti din Tinutul Hunedoarei dateaza inca din Paleolitic, in urma cu zeci de mii de ani. Din Neolitic sunt numeroase urmele culturii „Starcevo-Cris”, cultura straveche, una din cele mai vechi culturi neolitice din Europa. Cultura „Turdas” este reprezentata de cele mai intinse urme de locuire (la Valea Nandrului, langa Hunedoara, cca. 10 ha.). Aceasta cultura a folosit probabil pentru prima data scrierea, cu peste o mie de ani inaintea Sumerienilor. Au urmat apoi culturile „Petresti” (cu 4500-5000 de ani in urma) si „Cotofeni” (perioada in care s-a extras si prelucrat pentru prima data cuprul si aurul), apoi „Epoca de bronz”, „Epoca Fierului” si – in sfarsit – „Epoca Daca”. Toate aceste culturi au lasat urme ca nicaieri in alta parte a lumii.

   Sarmizegetusa Regia, capitala statului dac si complexul de fortificatii din jurul muntelui sfant (Kogaionon) se aflau in Muntii Orastie, in apropiere de prezenta localitate Gradiste, langa Hunedoara.

   In secolul XIII, Hunedoara devine un comitat, iar in secolele ce urmeaza au loc multe lupte pentru evitarea cuceririi de catre populatiile vecine (printre acestea se numara luptele antiotomane ale lui Iancu de Hunedoara, rascoala lui Horea, Closca si Crisan, revolutia de la 1848 si lupta pentru unirea cu Romania.

Judetul Hunedoara este asezat pe cursul mijlociu al raului Mures, in vecinatatea Muntilor Apuseni (N), Orastiei si Sureanu (S-E), Retezat-Godeanu, Valcan si Parang (S) si Poiana Rusca (S-V). Cele mai importante rauri care il traverseaza sunt Raul Mare, Crisul Alb, si Jiul. Depresiunile intinse ale Hategului si Zarandului se afla pe teritoriul judetului. Judetul Hunedoara este situat in vestul Romaniei si se intinde pe 7.016 kmp, suprafata care reprezinta 2,9% din suprafata totala a Romaniei. Principalele localitati ale judetului sunt municipiile Deva,Hunedoara, Petrosani, Brad, Orastie si orasele Calan, Hateg, Simeria,Geoagiu, Vulcan, Petrila, Lupeni, Uricani si Aninoasa.

   Judetul Hunedoara este bogat in resurse minerale. Aici se extrag minereuri auro-argentifere, carbuni (in special huila, in Valea Jiului). Alte industrii bine reprezentate sunt cele contructoare de masini, chimice, a energiei electrice, de mobila, a materialelor de constructie. Tot aici se gasesc statiunile cu ape termale de la Geoagiu si Calan.

    Relieful judetului Hunedoara este preponderent muntos. Defileurile, zonele depresionare, depresiunile intramontane si colinare completează acest tablou.

   Clima judetului Hunedoara este caracterizată de climatul de munte si de un climat continental moderat de deal, în restul judetului.

   Reteaua hidrografică a judetului Hunedoara este formata in principal de bazinului râului Mures si bazinelor râurilor Jiu si Crisul Alb. Densitatea retelei hidrografice este cuprinsă între 0,5 km/km² si 1,1 km/km².

   Râul Mures este principala arteră hidrografică a judetului. Îl străbate pe o lungime de 105 km. Bazinul râului are 6.591 km². Între afluentii importanti ai Muresului se numără Orăstie (sau Apa Orasului), cu o lungime de 47 km, Strei, lungime 89 km, Geoagiul, lungime 34 km si Călanul, lungime 20 km.
Jiul are în judetul Hunedoara un bazin hidrografic de 1.050 km².
Crisul Alb străbate judetul Hunedoara pe o lungime de 66 km.

   Cea mai mare densitate de lacuri este în Muntii Retezat, peste 80 lacuri. Cele mai importante de mentionat ar fi lacurile Bucura, Zănoaga, Custuri. Cea mai mare întindere dintre lacurile alpine o are Lacul Bucura, cu o suprafată de peste 10,5 hectare, iar lacul situat la cea mai mare altitudine este Lacul Tăul Mare (sau al Custurii), situat la 2.270 metri înăltime.

   Judetul Hunedoara este un tinut plin de vestigii istorice si monumente de arhitectura. Dintre acestea amintim: Cetatea Devei, Cetatea de la Gradistea Muncelului, Cetatea de Colt, Castelul Corvinestilor, Cetatea de la Costesti, Cetatea de la Blidaru, Cetatea Malaiesti, Prefectura Deva.

   Lacase de cult din Judetul Hunedoara: Biserica din Lesnic, Biserica din Densus, Biserica din Gurasada, Biserica Ortodoxa Hunedoara, Biserica din Pesteana, Biserica din Sântamarie-Orlea, Manastirea Prislop.

   Muzee din Judetul Hunedoara: Muzeul Civilizatiei Dacice Deva ; Muzeul Fierului Hunedoara ; Muzeul de Istorie a Mineritului, Brad ; Muzeul Aurel Vlaicu. sat Aurel Vlaicu.